HTML

savanyúleves blog

a Savanyúleves rondella hivatalos blogja

Friss topikok

  • kapujanincs (törölt): ezért tart itt ez az ország (2011.03.27. 00:33) Elindultunk

Linkblog

Megújul a Tóth Árpád sétány a budai várban

2011.01.21. 10:10 Z'

Felújítják a Tóth Árpád sétányt Budaváron. Az utolsó ütem munkálatait nemrég kezdték el. Megújulnak a Nőegylet utca – Hadtörténeti Intézet és Múzeum közötti szakaszon a zöldterületek és a burkolatok. Megkezdődik a korhű pavilon építése is a Savanyúleves rondellán.

A Budavári önkormányzat 2005-ben kezdte meg a Tóth Árpád sétány felújítását. 2006-ra végeztek az első ütemmel. Akkor az aszfaltút kivételével minden burkolatot lecseréltek, kicserélték az utcabútorokat, a régi padok helyére újak kerület, valamint megkezdték az egységes fasor kialakítását. Kiderült ugyanis, hogy az 1960-as évek második felében telepített juhar-sort, annak gyökérzetét és lombkoronáját a gesztenyefasor elnyomta, a fák elöregedtek. A felújítás második üteme 2009-ben folytatódott a Dísz tér és Móra Ferenc utca közötti területen. Tavaly pedig a Szentháromság utca – Nőegylet utca közötti szakaszon készült el a rekonstrukció.

A Tóth Árpád sétány felújításának utolsó üteme idén kezdődött. A beruházás keretében az I. kerületi Budavári Önkormányzat megújítja a zöldterületeket, automata öntözőhálózatot épít ki. Felújítják a sétány jobb és bal oldali gyalogos közlekedőit. Megkezdődik a Savanyúleves rondellán a pavilon építése is.

A Savanyúleves bástya eredete még a török korra nyúlik vissza, valószínűleg XVII. század folyamán építették védelmi célból: ide helyezték el a félköríves, vagy annál kissé nagyobb ágyúkat. Török neve Eksi as Kuleszi volt, ami magyarra lefordítva savanyú lé. Az Önkormányzat az eredeti, az 1800-as évek végén álló pavilon mintájára építettei meg az új, de korhű pavilont, ezzel pedig teljesen megszépül, a kor elvárásainak megfelelő lesz a Tóth Árpád sétány Budaváron.

Forrás: Orientpress Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://savanyuleves.blog.hu/api/trackback/id/tr452677136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása